dimarts, 23 de febrer del 2016

MENÚ VEDRUNA MANLLEU

 


ACTIVITAT 4ª: GASTRONOMIA  

les nostres receptes


ESCOLA
POBLACIÓ
COMARCA
 El Carme Vedruna
Manlleu
Osona
PRIMER PLAT: ESCUDELLA I CARN D’OLLA
INGREDIENTS
4l d’aigua, 500g. d’ossos de vedella (garró o os de moll), ½ gallina, 1 orella de porc, Morro de porc, 1 peu de porc, 1 os de pernil, 4 ossos d’espinada dessalats, 4 braons de xai, 1 bola de sagí, 200 g de cigrons, 4 patates, 2 cebes, 1 nap, 1 porro, 4 pastanagues, 1/4 de col d’hivern, ¼ de Kg de botifarra negra prima, 200 gr carn magra de porc picada, 1 ou, 2 grans d’all, 1 branca de julivert, 1 molla de pa blanc, farina, galets i sal.

PROCÉS D’ELABORACIÓ

1.    Poseu en remull els cigrons el dia abans.

2.    Renteu els ossos de vedella, la gallina i la carn de porc, i poseu-ho tot en una olla al foc amb aigua freda.
3.    Quan arrenqui el bull, traieu l’escuma, poseu-hi els cigrons i deixeu-ho coure a foc suau 2h. Afegiu-hi la bola de sagí
4.    Mentrestant, feu la pilota amb la carn magra picada, els alls picolats, el julivert també picat, l’ou i la molla de pa remullada i un polsim de sal.
5.    Formeu pilotes grosses i enfarineu-les. Quan faci 2h que l’olla bull, afegiu-hi les verdures netes i tallades, la botifarra i la pilota. Quan estigui tot cuit, separeu la carn de l’olla i la bola .
6.    Deixeu-ho bullir, proveu-ho de sal i ja ho podeu servir, primer l’escudella i després la carn d’olla tallada.
SEGON PLAT: POLLASTRE  ROSTIT AMB PRUNES
INGREDIENTS
 1 pollastre
 2 cebes
 4 tomàquets
 25 g de pinyons
 12 prunes escaldades
 1 canonet de canyella
 1 copeta de vi ranci
 1/2 copeta d'anís sec
 pebre negre en gra
 sal, llard i una cabeça d'alls
PROCÉS D’ELABORACIÓ
- Per començar, saleu el pollastre, prèviament tallat a quarts, i fregiu-lo en una cassola amb una mica de llard.
- Quan estigui daurat, afegiu les cebes, els alls, la canyella i el pebre negre, tapeu la cassola i deixeu-ho coure durant 10 minuts.
-Tot seguit, poseu-hi l'anís, el vi ranci, els tomàquets i les prunes i deixeu-ho coure durant 45 minuts més.
- Un parell de minuts abans d'acabar la cocció, poseu-hi els pinyons.
- I ja per acabar, emplateu el pollastre i salseu-lo amb el suc de la cocció
POSTRES: CODONYAT
INGREDIENTS
500 g de pomes
500 g de codonys
250 g de sucre

PROCÉS D’ELABORACIÓ
-       Es pelen les pomes i els codonys i es tallen en daus grossos.
-       Es posen a caure tots els ingredients amb mig litre d’aigua. S’ha de deixar coure, tapat, fins que es torni de color marró.
-       Deixar refredar.
-       Si es fa d’un dia per l’altre i es conserva a la nevera és més bona.