ACTIVITAT 4ª: GASTRONOMIA
les nostres receptes
ESCOLA
|
POBLACIÓ
|
COMARCA
|
El Carme Vedruna
|
Manlleu
|
Osona
|
PRIMER PLAT: ESCUDELLA
I CARN D’OLLA
|
||
INGREDIENTS
4l d’aigua, 500g.
d’ossos de vedella (garró o os de moll), ½ gallina, 1 orella de porc, Morro de
porc, 1 peu de porc, 1 os de pernil, 4 ossos d’espinada dessalats, 4 braons
de xai, 1 bola de sagí, 200 g de cigrons, 4 patates, 2 cebes, 1 nap, 1 porro,
4 pastanagues, 1/4 de col d’hivern, ¼ de Kg de botifarra negra prima, 200 gr
carn magra de porc picada, 1 ou, 2 grans d’all, 1 branca de julivert, 1 molla
de pa blanc, farina, galets i sal.
|
PROCÉS
D’ELABORACIÓ
1. Poseu en remull els cigrons el dia
abans.
2.
Renteu els ossos
de vedella, la gallina i la carn de porc, i poseu-ho tot en una olla al foc
amb aigua freda.
3.
Quan arrenqui el
bull, traieu l’escuma, poseu-hi els cigrons i deixeu-ho coure a foc suau 2h.
Afegiu-hi la bola de sagí
4.
Mentrestant, feu
la pilota amb la carn magra picada, els alls picolats, el julivert també
picat, l’ou i la molla de pa remullada i un polsim de sal.
5.
Formeu pilotes
grosses i enfarineu-les. Quan faci 2h que l’olla bull, afegiu-hi les verdures
netes i tallades, la botifarra i la pilota. Quan estigui tot cuit, separeu la
carn de l’olla i la bola .
6. Deixeu-ho
bullir, proveu-ho de sal i ja ho podeu servir, primer l’escudella i després
la carn d’olla tallada.
|
|
SEGON PLAT: POLLASTRE ROSTIT AMB PRUNES
|
||
INGREDIENTS
1 pollastre
2 cebes
4 tomàquets
25 g de pinyons
12 prunes escaldades
1 canonet de canyella
1 copeta de vi ranci
1/2 copeta d'anís sec
pebre negre en gra
sal, llard i una cabeça d'alls
|
PROCÉS
D’ELABORACIÓ
-
Per començar, saleu el pollastre, prèviament tallat a quarts, i fregiu-lo en
una cassola amb una mica de llard.
-
Quan estigui daurat, afegiu les cebes, els alls, la canyella i el pebre
negre, tapeu la cassola i deixeu-ho coure durant 10 minuts.
-Tot
seguit, poseu-hi l'anís, el vi ranci, els tomàquets i les prunes i deixeu-ho
coure durant 45 minuts més.
-
Un parell de minuts abans d'acabar la cocció, poseu-hi els pinyons.
-
I ja per acabar, emplateu el pollastre i salseu-lo amb el suc de la cocció
|
|
POSTRES: CODONYAT
|
||
INGREDIENTS
500 g de pomes
500 g de codonys
250 g de sucre
|
PROCÉS D’ELABORACIÓ
-
Es pelen les pomes
i els codonys i es tallen en daus grossos.
-
Es posen a caure
tots els ingredients amb mig litre d’aigua. S’ha de deixar coure, tapat, fins
que es torni de color marró.
-
Deixar refredar.
-
Si es fa d’un dia
per l’altre i es conserva a la nevera és més bona.
|